donderdag 26 mei 2016

Nieuws over ons kunstproject MATCH!

Ik kreeg vanmiddag een mailtje van Nicole en Sebastiaan i.v.m. het kunstproject MATCH waar we begin mei aan deelnamen.
Ze hadden een oproep voor ieder van jullie:


We zouden het fijn vinden mocht
er uit iedere klas twee (of meer) leerlingen willen deelnemen op zondag 5 juni tss. 10.30 en  12.30 u.

Graag je naam doorgeven tegen donderdag 2 juni aan: cultuur@merelbeke.be of nicole.holvoet@telenet.be

Als je van plan bent om je op te geven, stuur dan ook een mailtje naar de juf (sofie.danneels@victos.be). 

Daarnaast is er ook nog een brief voor jullie, voor jullie ouders en alle andere geïnteresseerden die je kent. Stuur deze brief gerust door naar alle mensen die je kent die zouden willen komen kijken! 

Hopelijk komen jullie allemaal een kijkje nemen op zondag 5 juni 
(de dag na het schoolfeest). 

Beschrijving: Beschrijving: cid:image003.jpg@01D1B747.4F5F9440Beschrijving: Beschrijving: cid:image004.jpg@01D1B747.4F5F9440Beschrijving: Beschrijving: cid:image007.jpg@01D1B747.4F5F9440

Beste,

Nog even en dan hebben wij, Nicole Holvoet en Sebastiaan Eggermont,  alle deelnemende klassen ontmoet.
Tweehonderd  Merelbeekse leerlingen van de 5de en 6de  klas hebben zich verbonden in beeld en drama.
Eerst kwam Gilko, dan GO Flora, vervolgens OLV Bottelare, De Graankorrel Schelderode, Sint-Elooi en ten slotte de Landelijke Steinerschool Munte.

Wij zijn onder de indruk van het beeldend en dramatisch talent bij de kinderen!

Gilko, met jullie is het kunstwerk gestart. Een kunstwerk beginnen is altijd bijzonder. Want je staat op het punt om een lege ruimte (dat kan ook een blad zijn of een schildersdoek) te vullen met iets van jezelf. Want daar begint het mee. Met leegte. Met niets. En het vraagt veel moed om aan dat niets, iets van jezelf toe te voegenWant dan sta je daar … in de lege ruimte met alleen jezelf. Jullie hebben dat zo schoon gedaan. Eén voor één zijn jullie jezelf geweest. Bovendien hebben jullie het aangedurfd om er een beeld van te maken. Op een groot zwart canvas prikten jullie een draadje en een persoonlijk statement. Aan de andere kant van de ruimte prikten jullie nog zo’n persoonlijk statement. En dan verbonden we ons door middel van een draadje met de statements van anderen waarin we onszelf herkenden. Zo kwamen we tot een prachtig dradenkunstwerk dat laat zien hoe iedereen uniek is, maar toch verbonden in gevoelens en gedachten.  

GO Flora: toen jullie aan het kunstwerk kwamen werken, zagen jullie reeds de sporen van de kinderen van het Gilko. Ook jullie voegden zich bij het dradenkunstwerk en herkenden een deel van jezelf in delen van anderen
En we openden een nieuwe lege ruimte die jullie moesten vullen. We maakten een nieuw beeld overidentiteit. De ene helft creëerde hoofden zonder oren, ogen, mond en neus. Hoofden zonder identiteit. De andere helft creëerde een neus voor die hoofden. De neus is hét lichaamsdeel dat vorm geeft aan je gezicht. Het is het  meest identiteitsvormende lichaamsdeel. Iemand die zijn neus verandert, ziet er ook helemaal anders uit. We hebben die hoofden een neus gegeven alsof we ze een identiteit wilden geven. En te midden van al die hoofden organiseerden we korte gescripte fysieke ontmoetingen tussen leerlingen van een verschillende klas.    

OLV Bottelare en Flora, toen jullie binnenkwamen zagen ook jullie de sporen van de voorgaande klassen. Voor jullie geen nieuwe ruimte. Jullie werkten verder aan de beelden met de hoofden en neuzen en het dradenkunstwerk. Maar met jullie er bij kreeg het beeld met de hoofden en neuzen en het tweede deel van het dradenkunstwerk de uitstraling die ze nodig hadden. Jullie voltooiden de kunstwerken en maakten zo ruimte voor nieuwe beelden die de klassen na jullie zouden maken. 

Sint-Elooi, de lege ruimte die de vorige kinderen voor jullie creëerden door de twee vorige beelden af te werken, hebben jullie gevuld met textiele portretten van jullie zelf. Met daaronder een persoonlijk statement. De zelfstandigheid waarmee jullie creëerden, verraste ons heel erg. 
Een ander statement prikten jullie samen met jullie unieke draad aan het zwarte canvas. Iedereen werd in ons kunstwerk verbonden met iedereen.   

En nu is het aan de Steinerschool leerlingen. Zij zullen de laatste beelden van het kunstwerk toevoegen en afwerken.


Benieuwd?

Wij nodigen IEDEREEN* uit
Scholenproject Match
tentoonstelling: za 28 mei t.e.m. zo 5 juni | 13.30 – 17.30 u
(zondag vanaf 9.30 u.)

finissage, de feestelijke afsluiting: zondag 5 juni - 10.30 u. tot  12.30 u.:
Nicole, Sebastiaan en de kinderen gaan samen voor de allerlaatste, ultieme match.
Tussen de beelden vinden performatieve acties plaats:
enkele drama-opdrachten van tijdens onze kunst-tweedaagse worden herhaald voor het publiek.

Daarna babbelen we tijdens de aansluitende receptie gezellig bij.

Pastorie Munte, Munteplein 6, 9820 Merelbeke (Munte)We zouden het fijn vinden mocht
er uit iedere klas twee (of meer) leerlingen willen deelnemen op zondag 5 juni tss. 10.30 en  12.30 u.

Graag je naam doorgeven tegen donderdag 2 juni aan:cultuur@merelbeke.be ofnicole.holvoet@telenet.be*IEDEREEN = iedereen van je school, je vrienden, ouders, broers zussen, familie, je buren… iedereen is van harte welkom!Geen opmerkingen:

Een reactie posten